مهدی عسگری در همایش مهندسی فرهنگ:
هدف در جنگ نرم تصرف قلب و ذهن مخاطب است
عسگری سرپرست مدیریت فرهنگ و ارشاد اسلامی کرج در تالار ابن سینای مجموعه شهیدان نژادفلاح گفت: در پی تأکیدات رهبر حکیم انقلاب دربارة لزوم «مهندسی فرهنگ» در کشور بر آن شدیم تا با برپایی سلسله نشست¬های تخصصی در این حوزه و دعوت از اساتید برجسته کشوری، این موضوع را بررسی کنیم.تاکنون شش جلسه «مهندسی فرهنگ» در شهرستان بر پا شده است و مورد استقبال سطوح مختلف مخاطبان نیز قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه شخصیت معنوی و علمی رهبر فرزانه انقلاب در سایه جایگاه سیاسی و حکومتی¬ ایشان قدری مغفول مانده است، گفت: ورای از جایگاه سیاسی، ایشان مسائل را به دقت و ریزبینی رصد می کنند و سال ها زودتر از اینکه آن موضوعات برای دست¬اندرکاران ایجاد دغدغه و مسأله نماید رهنمود لازم را بیان می¬کنند و ما باید تلاش کنیم این رهنمودها به مسأله ای جدی در سطح نخبگان و مسؤولان تبدیل شود تا کار علمی و عملی لازم در این مسیر محقق شود طرح موضوعاتی همانند نهضت نرم¬افزاری، ترسیم نقشه جامع علمی کشور، مهندسی فرهنگ و ... در چند سال اخیر شاهد این مدعاست.
مهدی عسگری در این نشست که همزمان با جلسه شورای فرهنگ عمومی و با حضور استاد پناهیان، فرماندار و شماری از مسؤولان شهری برگزار شد، تأکید کرد: در حوزه فرهنگ، مرز جغرافیایی وجود ندارد و مرزها کاملاً اعتقادی، ذهنی و در عرصه باورها و ارزش ها ترسیم می شود. بر این اساس، مرز فرهنگی می تواند تا عمق استراتژیک کشورها نفوذ کرده و در این مرزبندی جدید می¬توان با استفاده از تکنیک¬های جنگ «نامتقارن» دست به عملیات های فرهنگی زد.
دبیر شواری فرهنگ عمومی شهرستان کرج افزود: برای«مدیریت سیستمی فرهنگ» باید ابتدا عناصر مؤثر در عرصه فرهنگ و قواعد بین آنها شناسایی شود و سپس با کنترل این عوامل و ارتباط بین آنها، فضای فرهنگی را به صورت هدفمند و همسو با الگوهای فکری مطلوب و بومی هدایت کرد.
وی ادامه داد: امروزه دو الگوی فکری رسمی در دنیا وجود دارد. یکی از این دو، الگوی فکری و چارچوب تصوری «اومانیسم» یا بشرمحور است که حاکم بر دنیای مدرن امروزی است و تمام نظام ها و سیستم هایی که تعریف می¬کند با هدف افزایش رفاه، لذت جسمی و توجه به نیازهای غریزی است.در این الگو هدف نهایی در هر پنج منبع اصلی قدرت (اقتصادی، سیاسی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی) تأمین نیازهای مادی بشر است.
مهندس عسگری در ادامه افزود: در مقابل این الگو تنها یک الگو در جهان امروز وجود دارد و آن پارادایم «تئوئیسم» یعنی الگوی «خدا محوری» است که روح و فطرت انسان را هم مد نظر دارد؛ یعنی علاوه بر نیازهای مادی به تعالی روحی و رشد همه جانبه انسان به عنوان جهت¬گیری اصلی، نگاه ویژه ای دارد. امروز «ایران اسلامی» تنها مدعی جدی این پارادایم در جهان است و از آنجا که تقابل الگوی اومانیسم و تئوئیسم بسیار جدی است، ریشة اتفاقاتی را که در حوزه¬های سیاسی، نظامی و تبلیغاتی علیه ایران رخ می دهد باید در تقابل این دو الگوی فکری جستجو کرد.
عسگری سخنان خود را با تأکید بر این مطلب ادامه داد که سردمداران الگوی فکری اومانیستی در حال حاضر پس از بررسی انواع شیوه های رویارویی، سطح منازعه را به سمت «جنگ نرم» پیش برده اند که ماهیت آن فرهنگی- روانی است. هدف در «جنگ نرم» تصرف قلب¬ و ذهن مخاطب است، در «جنگ سخت» هدف، تصرف سرزمین و جغرافیا است اما در جنگ نرم برای تسلط بر یک منطقه به جای تصرف سرزمینی، قلب و ذهن مردم را تصرف و از طریق کنترل «افکار عمومی» آن منطقه را مدیریت می کنند.بنابراین لازم است با شناسایی ابعاد و مختصات جنگ نرم و مهندسی فرهنگ جامعه، معادلات تقابل میان این دو الگو را به نفع خود تغییر دهیم.